Predictori ai răspunsului la o implementare de vâscozuplare la pacienții cu osteoartrită la șold. Rezultatele unui studiu pilot prospectiv, observațional, multicentric, deschis. 

Acasa/HappyCross - Sold/Predictori ai răspunsului la o implementare de vâscozuplare la pacienții cu osteoartrită la șold. Rezultatele unui studiu pilot prospectiv, observațional, multicentric, deschis.

Eymard și alții. Tulburări musculo-scheletice BMC (2017) 18: 3 doi: 10.1186 / s12891-016-1359-2

Obiectiv

Identificarea factorilor predictivi de răspuns la vâscoplementare (VS) la pacienții cu osteoartrită la șold (HOA).

Metode

Proces prospectiv, multicentric, open-label, realizat în condiții de practică zilnică. Pacienții cu HOA au fost tratați cu o singură injecție intra-articulară a unui acid hialuronic reticulat combinat cu manitol (HAnox-M-XL), folosind ghidaj imagistic. Scorurile durerii și funcției WOMAC și evaluarea globală a pacientului (PGA) au fost evaluate la începutul zilei 90. Ziua 90, îmbunătățirea, satisfacția și eficacitatea au fost autoevaluate.

Radiografiile de șold la momentul inițial au fost notate folosind calitatea Kellgren-Lawrence și Osteoarthritis Research Society International (OARSI). Asocierile dintre caracteristicile clinice și radiologice și răspunsul la VS (ameliorarea durerii> 50% în ziua 90) au fost evaluate în analiza univariată, apoi folosind regresia logistică, ajustată pentru factori confuzivi.

Rezultate

Populația cu intenție de tratament (ITT) a inclus 97 de pacienți (57 de femei, vârsta medie de 63 de ani). Nouăzeci au completat urmărirea și 80 au avut date clinice și radiologice complete. Răspunsul la VS a fost obținut la 47,8% dintre pacienți. În analiza univariată, singurul rezultat clinic legat statistic și negativ de răspuns a fost PGA la momentul inițial ( p  = 0,047). Radiologic, răspunsul la VS a fost corelat negativ cu scorul de îngustare a spațiului comun (JSN) (JSN <2 vs. JSN ≥ 2, p  = 0,01) și a fost legat de tiparele migrației capului femural ( p  = 0,008). În analiza multivariaților, numai gradul JSN ( p  = 0.03) a rămas în mod semnificativ legat de un răspuns slab.

Concluzie

Acest studiu pilot, care are nevoie de confirmare suplimentară prin studii la scară mai mare, sugerează că caracteristicile radiologice ar putea fi de importanță pentru decizia de VS la pacienții cu HOA.

Numărul de înregistrare a încercării
ID RCB Nr.2013-A00165-40. Înregistrat la 31 ianuarie 2013.

Link studiu clinic: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5217257/