Injecții intraarticulare cu acid hialuronic pentru tratarea condropatiei patelo-femurale idiopatice la adolescenți.

Acasa/HAppyMini/Injecții intraarticulare cu acid hialuronic pentru tratarea condropatiei patelo-femurale idiopatice la adolescenți.

A. Lohse, A. Gizard, JC. Balblanc. Advances in Orthopaedics and Sports Medicine, Volume 2020, Issue 01

Rezumat
Istoric: Durerea anterioară a genunchiului atribuită condropatiei idiopatice patellofemorale (PFC) este o cauză frecventă de consultare a copiilor și adolescenților. Tratamentul actual este deseori dezamăgitor, dar evoluția naturală este de obicei favorabilă în câțiva ani. Până în prezent, eficiența injecțiilor de hialuronic articular intra-articular (IA-HA) pentru ameliorarea durerilor anterioare la genunchi la adolescent nu a fost niciodată studiată.

Obiectiv: Scopul prezentei lucrări este de a raporta date despre siguranța și eficacitatea injecțiilor IA-HA la copii și adolescenți care suferă de PFC idiopatic.

Pacienți și metode: seria de cazuri. Șaisprezece pacienți s-au referit la dureri anterioare la genunchi diagnosticați ca PFC, cu vârsta între 10 și 16 ani, fără anomalii anatomice majore ale genunchiului sau o altă cauză identificabilă a durerii la genunchi, la care tratamentele conservatoare timp de cel puțin 3 luni au eșuat, au fost tratate cu injecție de IA-HA între Septembrie 2016 și mai 2019. Tratamentul a constat într-o injecție de 1 IA a unei reticulate HA + manitol. Doza injectată depindea de greutatea copilului (1 ml dacă greutatea <45 kg și 2 ml dacă greutatea > 45 kg). Datele clinice și autoevaluarea eficacității și siguranței pacienților au fost analizate retrospectiv.

Rezultate: Seria a cuprins 16 fete (vârsta medie de 13,4 ani, durata medie a simptomelor 20,2 luni). Toți au trebuit să înceteze practicarea sportului din cauza durerilor de genunchi. Înainte de injecția cu IA-HA, 13 pacienți au avut reabilitare și 7 luau calmante în fiecare zi. Douăzeci și două de genunchi au fost injectate. Opt pacienți au avut un curs de injecții, 7 au avut 2 cursuri (intervalul mediu de timp 11,4 luni, intervalul 7-14) și 1 au avut 3 cursuri la 1 an. Pacienții au evaluat eficacitatea tratamentului ca fiind excelentă în 9 cazuri, foarte bună la 4, moderată la 2 și slabă la 1. Genunchiul dureros a fost complet „uitat” la 9 adolescenți. Îmbunătățirea a avut loc între săptămâna a 4-a și a 6-a post-injecție. Toți pacienții a căror durere a început cu mai puțin de 12 luni în urmă au fost complet ameliorați. Tot pacientul, cu excepția unuia, a revenit la sport în termen de 3 luni de la injectare. Nu există nicio problemă de siguranță.

Concluzie: Această serie de cazuri mici sugerează că injecția de IA-HA este o opțiune valoroasă și sigură pentru a calma durerea anterioară a genunchiului în mod durabil la copii și adolescenți cu PFC idiopatic. Studiile controlate suplimentare sunt justificate pentru a confirma aceste descoperiri promițătoare.

Link studiu clinic: https://kosmospublishers.com/hyaluronic-acid-intra-articular-injections-for-treating-idiopathic-patello-femoral-chondropathy-in-adolescents/