Adăugarea de poliol la acidul hialuronic este un avans semnificativ în tratamentul osteoartritei?

Acasa/Cercetari/Adăugarea de poliol la acidul hialuronic este un avans semnificativ în tratamentul osteoartritei? – studiu clinic

M. Rinaudo; B Lardy; L. Grange; T. Conrozier. Polimeri 2014, 6, 1948-1957; doi: 10.3390 / polym6071948

Viscosupunerea cu injecții intra-articulare de acid hialuronic este recomandată ca tratament de a doua linie pentru OA la genunchi, după eșecul modalităților non-farmacologice și al calmantei obișnuite. Cu toate acestea, există încă controverse cu privire la relevanța clinică a efectelor sale.

Cercetarea caută cea mai bună modalitate de a îmbunătăți performanța implementării vâsco-complementare pentru a obține un efect mai rapid, de mai lungă durată și mai pronunțat.

Antioxidanții au fost evaluați în combinație cu acidul hialuronic, deoarece hialuronatul injectat este degradat rapid de specia reactivă de oxigen, prezentă în cantități mari în lichidul sinovial OA, limitându-și timpul de ședere în articulație. Sorbitolul și manitolul, care au proprietăți intrinseci ale epidermei radicalilor liberi, au fost cei mai studiați antioxidanți.

Hialuronatul de sodiu și poliolii dezvoltă împreună un complex bazat pe o rețea densă de legături de hidrogen care nu modifică proprietățile visco-elatice ale acidului hialuronic.

S-a dovedit că neutralizarea radicalilor liberi de oxigen de către manitol întârzie degradarea HA și liniară și reticulată în mai multe modele in vitro de stres oxidativ.

Efectul antioxidant al acestor polioli poate juca, de asemenea, un rol în accelerarea debutului analgeziei, așa cum s-a demonstrat într-un studiu controlat cu dublu orb, comparând un viscosupplement modificat de manitol cu ​​acid hialuronic regulat.

Adăugarea de manitol și sorbitol la acidul hialuronic nu modifică siguranța și tolerabilitatea locală. În rezumat, adăugarea unui poliol la acidul hialuronic poate îmbunătăți efectele viscosupplementării prin reducerea ratei de degradare a HA, ceea ce duce la un efect mai rapid asupra calmării durerii, fără a crește riscul de efecte adverse.

Link studiu clinic:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28699498/